Privacy Policy

PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 NOTICE

 

Thank you for your loyal support as a SDS’s customer.

In view of the Personal Data Protection Act (PDPA) 2010 implemented to safeguard the usage of personal data, you, as our valuable customer have the right to know the reasons we collect and use the personal data you have provided; how we use the personal data, whom we may share the personal data with, and how you may access, amend or complain in respect of your personal data.

  1. Privacy of Personal Data

SDS respects the privacy of individuals with regards to personal data and is committed to protecting the privacy of our members. This privacy policy is formulated in accordance with the Personal Data Protection Act 2010, which describes how your personal data is collected and used and your choices with respect to your personal data. The following discloses our information gathering and dissemination practices.

1.1

PURPOSE(S)

 

Purpose of personal data collected.

 

1.1.1

To enable the customer to participate in promotions and contests.

1.1.2

To process exchanges or product returns.

1.1.3

To send the customer updates on products, news and events updates, rewards and promotions, special privileges.

1.1.4

To understand and analyse our sales, customer's needs and preferences.

1.1.5

To improve our services.

 

 

1.2

DESCRIPTION

 

Type of personal data collected.

 

1.2.1

Name

1.2.2

I/C number

1.2.3

Address

1.2.4

Date of Birth

1.2.5

Phone Number(s)

1.2.6

Email

1.2.7

Gender

1.2.8

Marital Status

1.2.9

Occupation

 

 

  1. Security, Storage and Retention of Personal Data

Your personal data will be stored securely either in hard copies in our offices and/or stored in servers located in Malaysia that will either be operated by us or our service providers.

We will endeavour to ensure that all personal data supplied by you will be protected and stored securely to prevent any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental access or disclosure, alteration or destruction. Any personal data supplied by you will be retained by our organisation as long as necessary for the fulfilment of the purposes stated in para 1.1 above and/or as required by regulatory requirements.

  1. Changes to Privacy Policy

We reserve the right to amend this Privacy Policy from time to time without prior notice. Please check for updates on our website www.sdsgroups.com

  1. Consent

SDS seeks to use your personal information only for the purposes of legitimate commercial transactions with your consent and to notify you on our current promotions and news, and your obligation to provide your personal data to us is strictly voluntary and non-obligatory.

We only keep personal data for as long as it is necessary to satisfy the specified purposes, for which it was collected. We retain personal information in accordance with our own guidelines, procedures and principles and in line with the Personal Data Protection Act 2010.

Your personal information has been disclosed to our Inhouse Department such as data processing, customer services and marketing; system provider, joint marketing partner(s) on specific marketing programs undertaken by our company. All the above departments, system provider and joint marketing partners will treat your personal information as strictly confidential, in accordance with all applicable data protection legislation and will process such personal information only for the intended purposes, which you have consented to.

In compliance with PDPA, your personal data in our database will be safeguarded and will not be shared with any third parties without your written consent.

  1. Access, Corrections and Complaints

If you would like to make any enquiries, request access or correction of your personal data, or wish to lodge a complaint you may do so by contacting us at enquiry@sdsgroups.com

 

We will continue to serve you with your best interests as our priority.

 

 

 

 


 

NOTIS AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

 

Terima kasih atas sokongan setia anda sebagai pelanggan SDS.

Memandangkan pelaksanaan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 bagi menjamin penggunaan data peribadi anda, sebagai pelanggan kami anda berhak untuk mengetahui tujuan kami mengumpul dan mengendalikan data yang anda bekalkan; bagaimana kami mengendalikan data, kepada siapa kami umumkan data peribadi anda, dan bagaimana anda boleh mengakses, membetulkan atau membuat aduan terhadap data peribadi anda

Privacy of Personal Data

1.         SDS menghormati privasi individu-individu terhadap data peribadi dan komited untuk melindungi privasi ahli-ahli kami. Notice privasi ini adalah berasaskan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, di mana menghuraikan bagaimana data peribadi anda dikumpul, dikendalikan and pilihan anda berkaitan dengan data peribadi anda. Fakta-fakta berikut menjelaskan amalan kami dalam pengumpulan dan penzahiran maklumat.

1.1

TUJUAN-TUJUAN

 

Tujuan kami mengumpul data peribadi

 

1.1.1

Bagi membolehkan penyertaan pelanggan dalam promosi-promosi dan pertandingan-pertandingan yang kami anjurkan.

1.1.2

Bagi memproses pertukaran atau pemulangan produk.

1.1.3

Bagi memberitahu pelanggan terhadap maklumat terkini berkaitan dengan produk, berita dan acara, ganjaran dan promosi, hak istimewa.

1.1.4

Bagi mengetahui dan membuat analisis jualan kami, keperluan dan pilihan pelanggan kami.

1.1.5

Bagi meningkatkan servis kami.

 

 

1.2

DISKRIPSI

 

Jenis data peribadi yang dikumpul.

 

1.2.1

Nama

1.2.2

Nombor I/C

1.2.3

Alamat

1.2.4

Tarikh kelahiran

1.2.5

Nombor telefon

1.2.6

Email

1.2.7

Jantina

1.2.8

Status perkahwinan

1.2.9

Pekerjaan

 

 

  1. Keselamatan, Penyimpanan dan Pengekalan Data Peribadi

Data peribadi anda akan disimpan dengan selamat dalam salinan keras di pejabat kami dan/atau dalam server kami yang terletak di dalam Malaysia, sama ada dikendalikan oleh kami atau pembekal perkhidmatan kami.

Kami akan berusaha untuk memastikan kesemua data peribadi yang dibekalkan kepada kami supaya dilindungi dan disimpan dengan selamat bagi mengelakkan kehilangan, penyalahgunaan, pengubahsuaian, akses atau pendedahan yang tidak dibenarkan atau tidak sengaja, pengubahan atau pemusnahan. Sebarang data peribadi yang didedahkan kepada kami akan dikekalkan oleh organisasi kami selama data peribadi tersebut diperlukan untuk tujuan yang tersebut di para 1.1 di atas dan/atau diwajibkan oleh undang-undang.

 

  1. Pindaan kepada Polisi Privasi

Kami berhak untuk meminda Polisi Privasi ini dari semasa ke semasa tanpa notis terdahulu kepada anda. Sila merujuk maklumat terkini di laman web kami www.sdsgroups.com

 

  1. Kebenaran

SDS bertujuan menggunakan maklumat peribadi anda hanya untuk tujuan transaksi komersil yang sah dengan kebenaran anda dan memberitahu anda promosi dan berita kami yang terkini, dan obligasi anda untuk mendedahkan data peribadi kepada kami adalah secara rela dan tidak diwajibkan..

Kami hanya menyimpan data peribadi selama yang diperlukan untuk memenuhi tujuan yang ditentukan semasa kami mengumpul data peribadi tersebut. Kami mengekalkan data peribadi berdasarkan garis panduan, prosedur dan prinsip dalaman kami dan selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.

Data peribadi anda telah didedahkan kepada Jabatan Dalaman kami, seperti jabatan pemprosesan data, perkhidmatan pelanggan dan pemasaran; pengendali sistem, rakan pemasaran bersama bagi program pemasaran tertentu anjuran syarikat kami. Kesemua jabatan-jabatan, pengedali sistem dan rakan pemasaran bersama akan mengendalikan maklumat peribadi anda sebagai sulit, selaras dengan undang-undang perlindungan data yang berkenaan dan akan memproses maklumat peribadi tersebut hanya untuk tujuan yang sepatutnya, sebagaimana anda telah bersetuju.

Dengan mematuhi PDPA, data peribadi anda dalam pangkalan data kami akan dilindungi dan tidak akan dikongsi dengan mana-mana pihak ketiga tanpa kebenaran bertulis anda.

 

 

  1. Akses, Pembetulan dan Aduan

Jika anda ingin membuat pertanyaan, meminta akses atau pembetulan atas data peribadi anda, atau membuat aduan, anda boleh membuat sedemikian dengan menghubungi kami di marketing@sdsgroups.com

 

Kami akan terus memberi keutamaan untuk melayan anda dengan usaha sedaya upaya.